Followers

Friday, May 15, 2009

SELAMAT HARI GURU..Guru Pembina Negara Bangsa

Pic ni di ambil dari salah seorang dari blogger..lihat alamat laman web tersebut di bawa pic ini.

Salam..


Kepada semua yang bergelar GURU, CIKGU, SIFU dan apa2 jualah nama panggilan anda asalkan anda bergelar GURU sekolah, ND ingin mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan selamat Hari Guru..juga kepada bekas2 GURU, sudah meninggalkan kerjaya GURU atau sebagainya..terima kasih GURU kerana mendidik kami..tanpamu kami tidak menjadi seperti ini.

Teringat lak kat pic bilik darjah ND masa sekolah rendah dulu..huhu..missed so much..

ND ingin dedikasikan ucapan khas ini buat sahabat2 KLfm ygn bergelar guru terutama
Kak Sal Bangi..may b itu saja yang ND kenali setakat ini...may b ada ramai lagi. Kepada rakan2 ND juga tidak dilupakan seperti Cikgu Rashid di Mahligai Seksyen 9,Shah Alam, Cikgu Ijal di Pahang, Cikgu Hamidah Alias di JB, Cikgu Salina juga di JB, Cikgu Amzari di Pulau Pinang yg bakal bergelar Raja Sehari 30 Mei ini, tak dilupakan juga kepada cikgu Adania atau Puteri Adania yg selalu menghantarkan kiriman email dan komen di myspace ND serta ramai lagi. Tidak dilupakan kepada guru2 ND di Sekolah Menengah Rendah Benut Pontian Johor (Kini bertukar menjadi S.M Seri Tanjung) dan juga cikgu2 di Sekolah Menengah Benut Pontian, Johor. Terima kasih kerana menjadi pendidik kepada anak bangsa..semoga usaha murnimu diberkati oleh NYA..amin.


Sedikit info sempena
HARI GURU pada 16 MEI 2009....
Masa sekolah rendah dulu ND agak baik lah..emmm hehehe nak tergelak pun ada gak kalau ingat2kan balik..sedih pun ada gak..x mau ingat ar..kang nangis...huhuTgk pic ni teringat kat rakan2 ND yg rata2nya dah berumah tangga..dulu masa kecik2 kami selalu main guli kat belakang sekolah, main kapal terbang kertas..getah tali, sepak yem dan byk lagi..missed korang ar...ni yang nak nangis ni...huuuuuu
Tarikh 16 Mei dipilih sebagai Hari Guru kerana pada haribulan yang sama dalam tahun 1956 Majlis Undang-Undang Persekutuan Tanah Melayu (Federal Legislative Council) telah menerima cadangan-cadangan Laporan Jawatankuasa Pelajaran (Report of the Education Committee) sebagai dasar pelajaran bagi negara kita.
Apa lah yang budak2 ni tahu kan? Kadang2 bila tgk pic dia org ni..kita imbas kembali zaman kita kecil spt mereka..kita tak terfikir pun apa yg berlaku zaman kita sekarang..segalanya begitu pantas berlalu...tgk saja mereka ni..ND dulu kecik2 pun selalu buat aksi mcm adik kecik yg isap jari ni..hehe tomie kan.. (ND mmg tomei pun..perasan kejap)
Dokumen tersebut yang dikenali sebagi Laporan Razak (Razak Report) telah menjadi Dasar Pelajaran Kebangsaan semenjak itu.

LOGO HARI GURU





Putih : Menunjukkan kesucian, kesabaran, kesempurnaan dan keamanan.
Perak : Menunjukkan rakyat berbilang bangsa bersatu padu dan teguh.
Kuning: Sinaran cahaya yang cemerlang pada masa hadapan.
Bulan dan bintang membawa erti yang terkandung dalam bendera Malaysia.
Merah : Menunjukkan keteguhan semangat.
Biru : Menunjukkan perpaduan muhibah.

2009 Guru Pembina Negara Bangsa

2008 Guru Cemerlang Negara Terbilang

2007 Guru Penjana Modal Insan Gemilang

2006 Pendidikan Bestari Pemangkin Kegemilangan

2005 Guru Berkualiti Pemangkin Kegemilangan

2004 Guru Berkualiti Pemangkin Kegemilangan

2003 Guru Berkualiti Aspirasi Negara

2002 Guru Berkualiti Aspirasi Negara

2001 Memartabatkan Profesion Keguruan tanggungjawab Bersama

2000 Bersatu Memartabatkan Profesion Keguruan

1999 Guru Berkesan Pendidikan Cemerlang

1998 Guru Penyemai Tanggungjawab Bersama

1997 Guru Bestari Sekolah Bestari

1996 Guru Malaysia Teras Pendidikan Bertaraf Dunia

1995 Permuafakatan dan Perpaduan Menjayakan Wawasan

1994 Guru Inovatif dan Kreatif Menjayakan Wawasan

1993 Guru Inovatif dan Kreatif Menjayakan Wawasan

1992 Guru Cemerlang Teras Kejayaan Wawasan

1991 Ke Arah Pendidikan Cemerlang

1990 Pendidikan Bermutu Masyarakat Sejahtera

1989 Guru Pembina Budaya Ilmu

1989 Guru Pembina Budaya Ilmu

1988 Guru Pengasas Budaya Membaca

1987 Pendidikan Ke Arah Kesejahteraan Insan

1986 Pendidikan Teras Nasionalisme

1985 Guru dan Masyarakat Asas Kemajuan Pendidikan

1984 Kepimpinan Berteladan Kesempurnaan Pendidikan

1983 Kepimpinan Berteladan Teras Pendidikan

1982 Ke Arah Kecekapan Guru Dan Pendidikan Bermutu

1981 Pengorbanan Guru Kejayaan Rakyat

1980 Pendidikan Teras Perpaduan Negara

1979 Murid Sejahtera Negara Jaya

1978 Guru Pembentuk Generasi Akan Datang

1977 Dedikasi dan Disiplin Asas Kemajuan Pendidikan

1976 Pendidikan Moral Dalam Zaman Kemajuan Pendidikan

1975 Guru dan Pembangunan Negara

1974 Peranan Guru Dalam Zaman Sains dan Teknologi

1973 Kerjasama Ibu Bapa Untuk Kemajuan Pendidikan

1972 Peranan Guru Dalam Pembangunan Negara


12 comments:

Duke Luce Dell'amore said...

Slamat Hari Guru!!!
eh??DjND dulu cikgu kew??

i miss my teachers lor..nk msj2 dowgg r..ngee..

djND said...

slmt ari guru gak...
tak ar..dulu pernah nak jadi guru cos citer2 pun nak jadi guru..
laa ni jadi dj gan landskap designer lak..hehe

rizz said...

slmt hri guru ngeeeee

KakSalBangi-KerabatSahabatKajangBerlipat said...

Slm ND..terima atas ucapan...tahniah juga dr ksal sbb ND dh bjaya skarang...kalau ND jd cikgupn ok..tentu murid2 suka kan..sbb ND pandai nyanyi.Apapn tqvm

ary said...

erm harap sgat guru mampu membina bangsa...dan harap sgt guru ikhlas mendidik anak bangsa...

Dj Epoi said...

Selamat Hari Guru.....Buat semua yang bergelar pendidik....

Anonymous said...

rizz: hahaha dah tak ada idea lah tu..

-djND

Anonymous said...

KakSalBangi : Slmt buat akak sekeluarga eak..tq tq tq..

-djND

Anonymous said...

ARY : Hahaha..u r so special..tq so much...

-djND

Anonymous said...

dj Epoi : Yes, slmt utk mereka semua..juga buat ibu dan bapa kita yg telah mendidik kita sejak dari dlm perut lagi...tak gitu.. ;)

-djND

Anonymous said...

dj Epoi : Yes, slmt utk mereka semua..juga buat ibu dan bapa kita yg telah mendidik kita sejak dari dlm perut lagi...tak gitu.. ;)

-djND

Kerabat Sahabat Kajang Berlipat said...

Opss..tak tlewat nk ucapkan slmt hari guru buat semua insan bgelar guru...